Top

E-sigaret 95 procent minder schadelijk dan roken


E-sigaret is 95 procent minder schadelijk dan roken


E-sigaret 95% minder schadelijk dan roken


Het gebruik van een E-sigaret is 95% minder schadelijk voor de gezondheid dan het roken van een ouderwetse normale sigaret. Dit blijkt uit onafhankelijk Brits onderzoek door diverse universiteiten, waarvan het rapport afgelopen woensdag door Public Health England werd gepubliceerd op de website van de Britse overheid.

Jarenlang werden de gezondheidsaspecten van elektronisch roken regelmatig in twijfel getrokken en verschenen negatieve nieuwsuitingen in de media. Met name tabaksfabrikanten en de farmaceutische industrie werkten mee aan de negatieve beeldvorming en controverse rondom de e-sigaret. In dit kader is het dan ook veelzeggend dat een nationale overheid zich voor het eerst positief uitspreekt over de elektrische sigaret. De nationale gezondheidsorganisatie NHS adviseert nu de e-sigaret voortaan gratis aan te bieden in het ziekenfondspakket.

De e-sigaret is veel gezonder dan tot nu toe werd gedacht

Volgens de onderzoekers hebben de meeste mensen niet door dat de e-sigaret veel gezonder is dan een normale sigaret. ‘E-sigaretten zijn niet geheel zonder risico, maar in vergelijking met roken blijven ze vele malen minder schadelijk. Het probleem is nog steeds dat mensen denken dat ze minstens zo schadelijk zijn’, aldus professor Kevin Fenton, directeur van gezondheid en welzijn bij Public Health England.

‘Een Stoppen met Roken-programma helpt natuurlijk nog steeds het beste om te stoppen, maar ik erken wel de voordelen van de e-sigaret’, benadrukt Linda Bauld van het Britse Kanker Onderzoekscentrum. ‘Al veel mensen zijn er qua gezondheid op vooruit gegaan door over de gaan op elektronische sigaretten.’

Merendeel rokers gebruikt e-sigaret om te stoppen met roken

De 2,6 miljoen Britten die wel eens elektronische sigaretten dampten, waren vrijwel allemaal tabak-rokers. De meeste van hen stapten uiteindelijk over op de e-sigaret.Bron: Nu.nl – 19 augustus 2015 | Elsevier.nl – 31 augustus 2015