Top

Over het gebruik van de e-sigaret en gezondheid

Is de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid?


De elektronische sigaret verschijnt regelmatig in het nieuws. Vaak positief vanwege de enthousiaste ervaringen van gebruikers, maar soms wordt de e-sigaret ook wel eens in een negatief daglicht gesteld en wordt er verteld dat de elektronische sigaret schadelijk voor de gezondheid is.

Zo verscheen ooit een bericht dat uit onderzoek van Universiteit van Portland bleek dat de e-sigaret in sommige gevallen 15 x kankerverwekkender zou kunnen zijn dan de ouderwetse sigaret. Al gauw bleek dat de onderzoekers zeer onnauwkeurig te werk waren gegaan, maar het bericht was al wereldwijd door de media overgenomen.

Al na één dag riepen artsen en wetenschappers uit de hele wereld de Universiteit van Portland op hun onderzoek terug te draaien. De universiteitsonderzoekers bleken batterijen te hebben gemanipuleerd en daarmee situaties te hebben gecreëerd die in de praktijk niet voorkomen.

Onderzoek e-sigaret en gezondheid

Het onderzoek spitst zich toe op de stof formaldehyde, die bij verbranding in een e-sigaret zou kunnen vrijkomen. Deze kankerverwekkende stof komt ook in ouderwetse sigaretten voor.

Bij gebruik van een normale batterij (zo'n 3,7 volt) is er niets aan de hand, stellen de onderzoekers in hun rapport.

Echter, wanneer de voltage van een batterij verhoogd wordt naar 5 volt, kan er in de verdamper verbranding optreden waardoor formaldehyde vrijkomt.

De onderzoekers gebruikten in hun test een normale verdamper (type wegwerp-CE4) met een coil van 2,1 Ohm weerstand. Deze zijn perfect voor een batterij van zo'n 3,7 volt. Ze troffen daarbij op geen enkele wijze formaldehyde aan. Vervolgens werd het voltage van de batterij kunstmatig verhoogd naar 5 volt. Met een dergelijke voltage wordt de rookvloeistof verbrand in plaats van verhit. Dit is echter een onrealistische situatie en zal bij normaal gebruik van de e-sigaret nooit voorkomen.

In de praktijk:

Alle batterijen uit onze webshop hebben voltages onder 5 volt. Een normale eVod of Justog batterij uit onze webshop bijvoorbeeld, heeft een laadspanning van 3,7 volt, waarbij er in de praktijk iets meer dan 3 volt overblijft.


Bij het gebruik van de e-sigaretten uit onze webshop wordt e-liquid verhit en verdampt... maar nooit verbrand! Bij verbranding komen schadelijke stoffen vrij, zoals bij een ouderwetse sigaret. Bij een elektronische sigaret is dit nooit het geval.

Enkele bronnen:

ANP nieuws: artsen hekelen misleidend onderzoek e-sigaret

Onderzoek: geen formaldehyde in e-sigaret© 2011-2016  |  Richard W. Schaap  |  IkRookGezond.nl

Overige bronnen e-sigaret en elektronisch roken

» Richard W. Schaap: ‘Informatie over elektronisch roken met de e-sigaret’

» Richard W. Schaap: ‘De e-sigaret als alternatief voor de gewone sigaret’

» Richard W. Schaap: ‘Welke stoffen zitten er in e-liquid?’

» Richard W. Schaap: ‘Nicotinegehalte in e-liquid, vergeleken met een normale sigaret’

» Brits onderzoek: E-sigaret is 95% minder schadelijk dan roken

» Wikipedia: De e-sigaret

» Wikipedia: Propyleenglycol