Top

Verschil in nicotinegehalte in e-liquid en gewone sigaret

Nicotinegehalte in e-liquid, vergeleken met een normale sigaret


Wij ontvangen regelmatig de begrijpelijke vraag hoe het nou precies zit met het nicotinegehalte in e-liquids bij elektronisch roken vergeleken met de normale sigaret.

Kort gezegd komt het hierop neer:

  • Bij ouderwetse sigaretten wordt het nicotinegehalte in het aantal milligram per gram tabak vermeld. Eén normale sigaret bevat gemiddeld zo’n 0,85mg tabak.
  • Bij e-liquid geldt een heel andere benadering. Hierbij wordt de hoeveelheid nicotine vermeld in het aantal milligram per milliliter e-liquid, dus niet per sigaret of per pakje sigaretten.
  • Per saldo is het ongeveer zo dat elektronisch roken van e-liquid met 36mg nicotinegehalte vergelijkbaar is met de opname van nicotine uit een normale sigaret met 0,8mg nicotinegehalte. Wij verkopen echter e-liquid van 0mg tot maximaal 18mg nicotine, heel wat minder dus. En eigenlijk verkopen we 18mg maar vrij weinig... verreweg de meeste van onze duizenden klanten hebben al snel meer dan genoeg aan 12mg, 6mg of minder nicotine per ml.
  • Daarnaast is het ook zo dat de opname van nicotine bij een ouderwetse sigaret veel hoger is dan bij elektronisch roken. Dit komt omdat bij een gewone sigaret verbranding plaatsvindt en bij een e-sigaret alleen verhitting/verdamping.
  • De stof nicotine hecht zich enigszins met de stoffen PG en VG die in e-liquid zitten, waardoor er minder nicotine in je lichaam wordt opgenomen en je daardoor juist meer nicotine uitademt in vergelijking met een gewone sigaret.

© 2011-2019  |  Richard W. Schaap  |  IkRookGezond.nl

Overige bronnen e-sigaret en elektronisch roken

» Richard W. Schaap: ‘Informatie over elektronisch roken met de e-sigaret’

» Richard W. Schaap: ‘De e-sigaret als alternatief voor de gewone sigaret’

» Richard W. Schaap: ‘Welke stoffen zitten er in e-liquid?’

» Richard W. Schaap: ‘Nicotinegehalte in e-liquid, vergeleken met een normale sigaret’

» Brits onderzoek: E-sigaret is 95% minder schadelijk dan roken

» Wikipedia: De e-sigaret

» Wikipedia: Propyleenglycol