Top

Over het gebruik van de e-sigaret en gezondheid

Welke stoffen zitten in e-liquid?


De basis van e-liquid bestaat uit Propyleen Glycol en/of Vegetable Glycerine. Deze reukloze en kleurloze stof zorgt ervoor dat er zichtbare rook wordt geproduceerd. De samenstelling van e-liquid wordt aangevuld met water, smaakstoffen en eventueel nicotine.

De smaakstoffen hebben niet alleen als functie ‘smaak’ te genereren, maar dragen ook bij aan de zogenaamde ‘throat hit’. Sommige stoffen zorgen voor meer ‘kriebel’ in de keel en benaderen daardoor meer het gevoel  dat een gewone (analoge) sigaret in de keel genereert.

Waarom is het dampen van e-liquid gezonder dan roken?

Bij het dampen treedt totaal geen verbranding op, maar enkel verhitting waardoor de vloeistof wordt omgezet in damp. Dit aspect is een van de allerbelangrijkste redenen waardoor dampen niet is te vergelijken met ouderwets roken, waarbij de tabak wordt verbrand en er véél gifstoffen vrijkomen.

Er verschijnen regelmatig onderzoeken over de e-sigaret. Zo concludeerde de Boston University School of Public Health: ‘Het niveau van de kankerverwekkende stoffen in elektronische sigaretten bleek tot duizend keer lager te zijn dan in gewone sigaretten.’ Het rapport vermeldde ook dat vroeg bewijs was gevonden dat elektronische sigaretten mensen kunnen helpen te stoppen met roken door het simuleren van een tabakssigaret.

Er is best wel wat discussie over de e-sigaret in de media. Daarom verwijzen we graag naar een Factsheet van de Acvoda (actiecomité voor dampers) met heel veel informatie over de e-sigaret en reacties op berichtgeving in de media.


Enkele bronnen:

ANP nieuws: artsen hekelen misleidend onderzoek e-sigaret

Onderzoek: geen formaldehyde in e-sigaret© 2011-2019  |  Richard W. Schaap  |  IkRookGezond.nl

Overige bronnen e-sigaret en elektronisch roken

» Richard W. Schaap: ‘Informatie over elektronisch roken met de e-sigaret’

» Richard W. Schaap: ‘De e-sigaret als alternatief voor de gewone sigaret’

» Richard W. Schaap: ‘Welke stoffen zitten er in e-liquid?’

» Richard W. Schaap: ‘Nicotinegehalte in e-liquid, vergeleken met een normale sigaret’

» Brits onderzoek: E-sigaret is 95% minder schadelijk dan roken

» Wikipedia: De e-sigaret

» Wikipedia: Propyleenglycol